DAGING MASAK HITAM

 DAGING MASAK HITAM


Daging masak hitam bersama menu nasi kabsah, ayam goreng, sup bebola ayam dan salad timun tomato

Bahan utama:
1 kg - daging - potong kecil

Bahan kisar:
4 biji - bawang besar
6 ulas - bawang putih
3 batang - serai
1 inci - halia
1 sudu makan - jintan putih
1 sudu makan - lada hitam
* Asingkan bahan kisar basah dan rempah kering

Bahan goreng:
250 gm - bawang merah kecil/ ros
1 labu - bawang putih
* Goreng sehingga keperangan

Bahan lain:
2 sudu makan - sos tiram
2 sudu makan - sos cili
4 sudu makan - kicap masin/ manis
3 sudu makan - cili kering kisar/ cili boh
2 helai - daun pandan
Garam, gula dan perasa
Minyak masak (hasil gorengan bawang)


Cara :
1. Dengan sedikit minyak gorengan bawang, goreng daging sekejap sehingga keluar air daging.
2. Masukkan semua bahan kisar
3. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap, cili kering kisar
4. Apabila daging telah lembut, masukkan daun pandan dan bahan goreng.
5. Masak sehingga kuah semakin menyusut, barulah tambahkan gula, garam dan perasa secukupnya.


Tips :
1. Resepi ini menggunakan daging tenderloin/ batang pinang
2. Jika menggunakan daging bahagian lain, rebus dulu sehingga hampir lembut.

 


Comments