KIMCHI KUBIS CINA (NAPA CABBAGE KIMCHI/ TONGBAECHU KIMCHI)
Kimchi adalah makanan tradisional Korea, salah satu jenis sayur masin hasil pemerapan yang dibuat dengan mencuci sayuran yang sudah digaram dan memerap dengan bahan-bahan seperti udang kering, sos ikan, bawang putih, halia dan serbuk cili merah.
Sayuran yang biasa digunakan untuk dibuat kimchi adalah sawi putih dan lobak. Pada zaman dulu, kimchi dipanggil sebagai chim-chae yang bermaksud "sayuran yang direndam."
Di Korea, kimchi selalu dihidangkan pada waktu makan dengan hampir semua masakan. Kimchi juga digunakan sebagai ramuan sewaktu memasak sup kimchi jjigae, nasi goreng kimchi (kimchi bokkeumbap) dan pelbagai masakan lain.
Kimchi terdiri dari ratusan jenis dengan ciri khas aroma yang keras, tajam, dan menyengat.
(Sumber Wikipedia)
Saya pernah juga mencuba memakan kimchi jika ke restoran Korea sebagai hidangan sampingan. Biasanya kimchi berperanan sebagai penyedap rasa kepada sesuatu hidangan.
Walaupun kimchi adalah sesuatu yang sangat asing bagi saya, namun ia tidak banyak beza dengan sayuran jeruk seperti sawi asin yang biasanya dimasukkan ke dalam asam pedas Johor.
Sudah lama ingin mencuba membuat kimchi, namun bahan-bahan yang digunakan tidak ada di rumah ketika itu. Kali ni, saya melihat video cara membuat kimchi di media sosial dan tanpa berlengah terus mencuba kerana kebanyakan bahannya mudah dicari.
Bahan A:
Bahan B:
Bahan C:
Comments
Post a Comment