BISKUT KACANG TANAH

BISKUT KACANG TANAH



Bahan:
3 cawan - Kacang Tanah
½ Cawan - Tepung Gandum
3 Sudu makan - Marjerin/ mentega/ minyak sapi
1 Cawan  - Gula pasir
1 Sudu teh - Garam
1 Sudu teh - serbuk penaik
1 Cawan - Minyak masak
Sedikit Esen vanilla
Sebiji kuning telur untuk glaze

Cara:
1. Sangai kacang tanah tanpa minyak. Biarkan sejuk, kemudian buang kulitnya. Kacang tanah dikisar sederhana halus

2. Kisar gula pasir sehingga halus.

3. Campur dan gaul sebati kacang tanah, tepung gandum, serbuk penaik, gula, marjerin, garam dan esen vanilla.

4. Tuang sedikit demi sedikit minyak masak sehingga mendapat adunan yang boleh dikepal atau dibentuk.

5. Terap adunan mengikut bentuk yang disukai

6. Glaze permukaan biskut dengan kuning telur

6. Bakar biskut dalam suhu 170°C selama 20 - 25 minit sehingga kekuningan.


Tips:
Saya menggunakan cawan metrik (Cup)
Saya tidak menggunakan glaze. Lebih cantik jika diglaze dengan kuning telur.

Comments