KEK PISANG LEMBAB
Bahan A - dikisar:
250 gm - Pisang berangan
1 cawan - Gula kastor
1 cawan - Minyak masak
4 biji - Telur ayam Gred A
Bahan B:
1½ cawan - Tepung gandum
1 sudu kecil - soda bikarbonat
1 sudu kecil - serbuk penaik
Bahan C:
1 sudu besar - cuka/ jus lemon
1 sudu kecil - esen vanila/ esen pisang
Cara:
1. Kisar dengan blender bahan A sehingga sebati
2. Masukkan bahan B yang telah diayak. Gaul rata
3. Masukkan Bahan C. Gaul rata
4. Masukkan adunan ke dalam loyang 8 inci yang telah dialas kertas dan digris mentega/marjerin/minyak
5. Bakar dalam ketuhar selama 1 jam dengan suhu 160°C.
Tips:
Saya menggunakan cawan kopi untuk sukatan cawan
Comments
Post a Comment