NASI GORENG KAMPUNG

NASI GORENG KAMPUNG

Nasi Goreng Kampung + isi ikan kembung

Nasi goreng kampung adalah makanan kegemaran orang Malaysia sewaktu sarapan sejak dulu lagi. Kini, bila-bila masa pun kita boleh makan sama ada pagi, petang atau malam. Itulah perubahan yang berlaku kepada cara menikmati makanan tidak kira waktu dan keadaan.

Menu ini menjadi hidangan biasa dalam keluarga saya pada waktu sarapan, namun sekarang kadang-kadang dimasak pada waktu malam jika ingin menukar selera. Cara yang paling ringkas ialah dengan bahan tumbuk (dengan cili lebih untuk pedas) tanpa bahan tambahan iaitu sayur atau telur. Kosong begitu sahaja. Bahan tumisan digoreng agak garing sehingga keperangan, memberikan rasa yang lebih padu. 

BAHAN
2 mangkuk - Nasi sejuk

Bahan Tumbuk/ Kisar:
4 biji -  Bawang merah
3 ulas - Bawang putih
1/2 cawan - Ikan bilis
10 biji - Cili padi

Bahan lain:
Minyak masak
Garam
Ajinomoto (jika suka)

Bahan Tambahan (Jika suka):
Isi ikan kembung (1 ekor)
Telur (2 biji)
Sayur (contoh: kacang panjang, kangkung, sawi, kobis)


CARA
1.  Tumis bahan tumbuk/ kisar dengan sedikit minyak sehingga wangi

2.  Masukkan garam dan ajinomoto mengikut citarasa. Kacau rata

3.  Tolak ke tepi sedikit rencah dalam kuali, kemudian pecahkan telur di bahagian tengah kuali. Biarkan telur masak sedikit, kemudian kacau rata bersama rencah tadi. Masukkan sayuran (jika suka)

4.  Masukkan isi ikan, kemudian nasi sejuk. Kacau rata. Rasa sedikit nasi goreng. Tambah garam halus jika tidak cukup masin.

Tips:
1. Gunakan nasi sejuk untuk hasil nasi goreng yang terbaik
2. Leraikan dulu nasi sebelum dimasak (supaya tidak berkepal-kepal)
3. Jika gunakan sayur kacang panjang, masukkan semasa menumis bahan tumbuk supaya sayur lebih lembut.



Comments