KARI AYAM TANPA SANTAN

KARI AYAM TANPA SANTAN

Hidangan kari yang pekat ala mamak menjadi kegemaran saya dan kebiasaannya akan menikmati lauk ini seminggu atau 2 minggu sekali di kedai-kedai mamak yang berdekatan. Sama ada kari ikan, daging atau ayam, semuanya saya suka. Jika teringin nak masak lauk kari, cara yang pekat tanpa santan seperti ini yang menjadi pilihan. Proses menyediakannya juga mudah dan cepat. Boleh dimakan dengan nasi ataupun roti.



Bahan :
1 Ekor - Ayam > Potong 12

Bahan rencah:
6 biji - Bawang merah > Mayang halus
5 ulas - Bawang putih > Mayang halus
2 cm - Halia > Hiris nipis
2 tangkai - Daun kari
Rempah tumis -  1 keping kayu manis, 3 bunga lawang, 5 buah pelaga
1 cawan - Serbuk kari > Bancuh sedikit air

Bahan lain:
Minyak masak
Garam
Ajinomoto (bahan perasa)
Pes asam jawa/ Asam keping

Bahan tambahan:
3 biji - Kentang - Potong 4
2 biji - Tomato - Potong 4


CARA
1. Tumis bawang merah, bawang putih, halia sehingga wangi

2. Masukkan rempah tumis dan daun kari

3. Masukkan rempah kari yang telah dibancuh sedikit air. Kacau sehingga terbit minyak dan wangi. Tambah setengah cawan air lagi supaya rempah masak sepenuhnya. Biarkan hampir kering dan terbit minyak sekali lagi.

4. Masukkan ayam dan semangkuk air. Kacau rata, kemudian masukkan kentang

5. Renehkan kari sehingga ayam masak dan kentang lembut.

6. Perasakan dengan garam, asam jawa dan ajinomoto.

7. Tambahkan tomato, kacau rata dan kemudian bolehlah diangkat.

Tips:
Jika gunakan asam keping, masukkan awal sekeping bersama ayam dan kentang

Jika gunakan ayam kampung/ pencen, masukkan kentang setelah ayam lembut.

Comments