SAMBAL KACANG (KUAH KACANG)

SAMBAL KACANG (KUAH KACANG)

Sambal kacang (Kuah kacang)


Resepi sambal kacang (atau dipanggil juga kuah kacang) ini telah digunakan sejak dulu lagi oleh mak saya. Sesungguhnya, ini ialah resepi turun temurun dalam keluarga kami yang biasanya dimasak semasa Hari Raya Puasa dan Korban sahaja. Ia menjadi penambah rasa bagi hidangan lontong (Ketupat nasi dan kuah lodeh) supaya lebih enak dan menyelerakan. Selain itu, sambal kacang juga boleh dimakan dengan ketupat nasi (tanpa kuah lodeh), lemang dan ketupat palas.

Bahan:
Kacang tanah goreng - 1 ½  cawan - kisar halus
Cili kering kisar/ cili boh - 3 cawan
Bawang besar - 1 biji
Bawang merah - 6 biji
Bawang putih - 4 biji
Ikan bilis - 1 cawan
Halia - 1 ruas
Serai - 2 batang - diketuk
Santan - 2 cawan
Pes asam jawa - 1 sudu teh
Minyak masak - 1 mangkuk kecil
Garam - 1 sudu teh
Gula - 2 sudu makan

Cara:
- Kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih dan halia
- Kisar ikan bilis
- Tumis bahan kisar, kemudian masukkan cili
- Tumis sehingga pecah minyak
- Kemudian masukkan serai. Tumis sehingga layu dan wangi
- Masukkan sedikit air
- Masukkan kacang tanah. Kacau sebati
- Masukkan santan dan pes asam jawa
- Kemudian, tambahkan garam dan gula
- Kacau selalu sehingga minyak terbit dipermukaan sambal

Tips:
- Kacang tanah boleh digoreng atau disangai tanpa minyak
- Tahap kepekatan sambal bergantung citarasa, jika mahu lebih cair, tambahkan air
- Pes asam jawa boleh digantikan dengan asam keping
- Jika tiada santan, gunakan air biasa sahaja.
- Gunakan cawan kopi sebagai ukuran dalam resepi ini.

Comments