KEK MENTEGA KEJU (BUTTER CHEESE CAKE)

KEK MENTEGA KEJU (BUTTER CHEESE CAKE)






BAHAN:
Mentega - 250 gm
Krim Keju (creamcheese) - 200 gm
Gula Kastor - 200 gm
Telur gred A - 5 Biji
Esen vanila - 1 Sudu teh
Tepung Gandum - 250 gm - ayak
Serbuk penaik (Baking powder) - 1½ Sudu teh

Cara:
- Putar mentega, krim keju dan gula kastor sehingga putih dan gebu
- Masukkan telur satu persatu, putar sebati
- Masukkan esen vanilla
- Tambahkan tepung gandum dan serbuk penaik
- Kaup balik sehingga rata
- Masukkan adunan ke dalam loyang 9' yang telah dilapik kertas dan disapu minyak/mentega
- Bakar dalam ketuhar suhu 160 °C selama 1 jam

Tips:
- Boleh dibuat corak marmar (marble) dengan mencampur sedikit adunan dengan pewarna
- Saya menggunakan pewarna oren untuk menghasilkan corak lorekan di atas kek
- Mentega boleh ditukar dengan marjerin


Comments