NASI BERINGIN

NASI BERINGIN


Nasi beringin, kari ayam dan sambal goreng. Waktu ni mak buat munjung, maka jadi pelengkap kepada hidangan ini. Munjung/ munjungan / punjung / punjungan ialah tradisi orang Jawa iaitu menghantar juadah kepada jiran tetangga menjelang Syawal. Tapi kini awal Ramadhan pun orang dah mula buat munjungan. Dulu biasanya nasi dan lauk pauk, sekarang lebih mudah ada yang menghantar tepung dan gula serta bahan masakan lain. Takpelah, yang penting niat bersedekah.

Bahan:
Beras - 5 cawan
Bawang besar - 1 biji
Bawang merah - 4 biji
Bawang putih - 4 ulas
Bunga lawang - 3 kuntum
Kayu manis - 1 potong kecil
Buah pelaga - 6 biji
Serai - 6 batang
Garam - 1 sudu makan
Santan
Minyak masak

Cara:
- Cuci dan toskan beras
- Potong kecil serai lalu dikisar halus dengan sedikit air
- Hiris bawang besar, bawang merah dan bawang putih
- Tumis semua bawang, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga dengan minyak
- Apabila bawang sudah berbau wangi dan keemasan, masukkan serai
- Masukkan beras, gaul rata
- Kemudian masukkan santan secukupnya
- Masukkan garam secukup rasa
- Tanak sehingga hampir kering air, kacau nasi sehingga rata
- Biar nasi masak sepenuhnya

Tips:
- Nasi beringin ialah hidangan kacukan nasi lemak dan nasi minyak
- Rasa hidangan seperti gabungan nasi ayam + nasi lemak + nasi minyak
- Lauk iringan seperti kari ayam, daging dan lain-lain ikut selera masing-masing
- Rujuk sukatan santan/ air untuk memasak nasi seperti gambar di bawah:

Celup jari telunjuk di permukaan beras, pastikan santan/air sampai ke paras di atas ( sumber google)



Comments