KEK PANDAN

KEK PANDAN



Bahan:

200gm - Tepung Gandum
1/2 Sudu teh - Serbuk Penaik
1/2 Sudu teh - Garam
1/2 Sudu teh - Esen pandan
125gm - Mentega
200gm - Gula Kastor
2 Biji - Telur Gred A
*75gm - Santan pekat/ kotak
*25gm - Air
*2 sudu besar - Jus pandan / pandan emulco
*1/2 sudu teh - Pewarna Hijau

* Campur sekali

Cara:
1. Ayak tepung + serbuk penaik
2. Pukul mentega, esen vanila dan garam sehingga kembang
3. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga gebu
4. Masukkan telur, pukul sebati
5. Masukkan campuran larutan pandan
6. Masukkan tepung dan adun sebati
7. Masukkan adunan ke dalam loyang 9" yang telah dilapik kertas dan digris minyak.
8. Bakar selama 50 minit pada suhu 160°C.
9. Uji guna lidi, cucuk ke dalam kek, jika lidi bersih maka telah masak

Tips:
- Mentega boleh digantikan dengan marjerin/ buttercup
- Jus pandan diperoleh dengan cara mengisar daun pandan dengan sedikit air. Tapiskan. Biarkan sebentar, ambil bahagian yang pekat dibahagian bawah.
- Jus pandan boleh diganti dengan pandan emulco.

Comments