BISKUT KELAPA

BISKUT KELAPA


Bahan:
113gm - Gula Kastor
145gm - Marjerin
254gm - Tepung Gandum
60gm - Kelapa Parut Sangai
1 Biji - Kuning Telur Gred A
1/2 Sudu teh - Serbuk penaik (Baking Powder)
1/2 Sudu teh - Esen Vanila

Cara:
1. Pukul gula dan marjerin sehingga kembang. Masukkan kuning telur dan vanila, Putar sebati
2. Masukkan kelapa sangai dan serbuk penaik.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang boleh diuli dan lembut. Tepung tidak semestinya dihabiskan.
4. Gelek doh dan terap. Susun atas loyang
5. Bakar selama 25 minit pada suhu 155°C.
6. Setelah masak, sejukkan dulu kemudian simpan dalam balang kedap udara. 

Tips:
- Marjerin boleh digantikan dengan mentega
- Kelapa parut disangai sehingga keperangan. Jangan terlalu gelap, nanti rasa hangit dan pahit
- Guna kelapa segar. Jika guna kelapa kering dalam kotak, rasanya kurang sedap.

Kelapa parut 

Sangai sehingga keperangan dan wangi

Taburkan sedikit tepung di atas loyang sebelum meletakkan biskut untuk mengelakkan melekat

Comments