PEKASAM IKAN PUYU
BAHAN:
Ikan puyu - 20 ekor
Garam - 4 sudu makan
Gula - 2 sudu makan
Beras sangai - 1 cawan (Dikisar/tumbuk kasar)
Asam keping - 10 keping
CARA:
1. Ikan puyu disiang dan dibersihkan
2. Gaul dengan garam, gula dan asam keping. Biarkan satu hari di suhu bilik.
3. Pada hari ke-2, gaul dengan beras sangai. Biarkan selama dua hari lagi di suhu bilik.
4. Pada hari ke-4, boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk (bahagian chiller)
5. Pekasam lebih enak dimasak selepas seminggu
TIPS:
*Asam keping boleh diganti dengan 1 sudu makan pes asam jawa Adabi
CARA MASAK:
* Goreng bawang yang dihiris nipis dan cili padi/ cili besar hiris kasar
* Kemudian goreng pekasam sehingga garing
* Hidangkan bersama bawang dan cili tadi
![]() |
Pekasam ikan puyu |
![]() |
Puyu disiang dan dibersihkan |
![]() |
Puyu + garam + gula + asam keping |
![]() |
Pekasam ikan puyu |
BAHAN:
Ikan puyu - 20 ekor
Garam - 4 sudu makan
Gula - 2 sudu makan
Beras sangai - 1 cawan (Dikisar/tumbuk kasar)
Asam keping - 10 keping
CARA:
1. Ikan puyu disiang dan dibersihkan
2. Gaul dengan garam, gula dan asam keping. Biarkan satu hari di suhu bilik.
3. Pada hari ke-2, gaul dengan beras sangai. Biarkan selama dua hari lagi di suhu bilik.
4. Pada hari ke-4, boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk (bahagian chiller)
5. Pekasam lebih enak dimasak selepas seminggu
TIPS:
*Asam keping boleh diganti dengan 1 sudu makan pes asam jawa Adabi
CARA MASAK:
* Goreng bawang yang dihiris nipis dan cili padi/ cili besar hiris kasar
* Kemudian goreng pekasam sehingga garing
* Hidangkan bersama bawang dan cili tadi
Comments
Post a Comment