PEKASAM DAGING
BAHAN:
Daging lembu - 1 kg
Garam - 4 sudu makan
Gula - 2 sudu makan
Beras sangai - 1 cawan (Dikisar/tumbuk kasar)
Asam keping - 10 keping
CARA:
1. Daging dipotong nipis
2. Gaul dengan garam, gula dan asam keping. Biarkan satu hari di suhu bilik.
3. Pada hari ke-2, gaul dengan beras sangai. Biarkan selama dua hari lagi di suhu bilik.
4. Pada hari ke-4, boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk (bahagian chiller)
5. Pekasam lebih enak dimasak selepas seminggu
TIPS:
*Asam keping boleh diganti dengan 1 sudu makan pes asam jawa Adabi
CARA MASAK:
* Goreng bawang yang dihiris nipis dan cili padi/ cili besar hiris kasar
* Kemudian goreng pekasam sehingga garing
* Hidangkan bersama bawang dan cili tadi
![]() |
Pekasam daging + bawang goreng |
![]() |
Daging dipotong kecil, digaul garam, gula dan asam keping |
![]() |
Beras sangai |
![]() |
Beras sangai ditumbuk/ kisar kasar |
![]() |
Beras sangai digaul dengan daging yang telah diperap |
BAHAN:
Daging lembu - 1 kg
Garam - 4 sudu makan
Gula - 2 sudu makan
Beras sangai - 1 cawan (Dikisar/tumbuk kasar)
Asam keping - 10 keping
CARA:
1. Daging dipotong nipis
2. Gaul dengan garam, gula dan asam keping. Biarkan satu hari di suhu bilik.
3. Pada hari ke-2, gaul dengan beras sangai. Biarkan selama dua hari lagi di suhu bilik.
4. Pada hari ke-4, boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk (bahagian chiller)
5. Pekasam lebih enak dimasak selepas seminggu
TIPS:
*Asam keping boleh diganti dengan 1 sudu makan pes asam jawa Adabi
CARA MASAK:
* Goreng bawang yang dihiris nipis dan cili padi/ cili besar hiris kasar
* Kemudian goreng pekasam sehingga garing
* Hidangkan bersama bawang dan cili tadi
Comments
Post a Comment