PEKASAM DAGING

PEKASAM DAGING

Pekasam daging + bawang goreng

Daging dipotong kecil, digaul garam, gula dan asam keping

Beras sangai

Beras sangai ditumbuk/ kisar kasar

Beras sangai digaul dengan daging yang telah diperap

BAHAN:

Daging lembu - 1 kg
Garam - 4 sudu makan
Gula - 2 sudu makan
Beras sangai - 1 cawan (Dikisar/tumbuk kasar)
Asam keping - 10 keping

CARA:
1. Daging dipotong nipis
2. Gaul dengan garam, gula dan asam keping. Biarkan satu hari di suhu bilik.
3. Pada hari ke-2, gaul dengan beras sangai. Biarkan selama dua hari lagi di suhu bilik.
4. Pada hari ke-4, boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk (bahagian chiller)
5. Pekasam lebih enak dimasak selepas seminggu

TIPS:
*Asam keping boleh diganti dengan 1 sudu makan pes asam jawa Adabi

CARA MASAK:
* Goreng bawang yang dihiris nipis dan cili padi/ cili besar hiris kasar
* Kemudian goreng pekasam sehingga garing
* Hidangkan bersama bawang dan cili tadi

Comments