MI BANDUNG BATU PAHAT

MI BANDUNG BATU PAHAT





BAHAN A:
Bawang merah - 5 biji
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 5 ulas
Buah keras - 5 biji

Bahan B:
Cili kering kisar - 2 senduk
Udang geragau kering - 2 cawan - kisar dengan air

Bahan C:
Kacang tanah - 2 cawan - goreng - kisar dengan air

Bahan D:
Bebola ikan/ ayam -  2 bungkus kecil
Fish cake - 2 bungkus kecil
Daging -  1/2 kg atau ayam - 1/2 ekor
Telur ayam - 5 biji
Tauhu - 2 biji - potong dadu
Sawi
Minyak masak
Garam
Gula
Mi kuning - sebungkus

CARA:
1. Kisar Bahan A sehingga lumat
2. Tumis Bahan A sehingga wangi dan pecah minyak
3. Masukkan Bahan B, tumis lagi sehingga pecah minyak dan wangi
4. Tambahkan air dalam 10 cawan
5. Masukkan ayam/ daging, bebola ikan/ayam, fishcake
6. Setelah bahan telah masak, masukkan Bahan C
7. Tambahkan garam, gula
8. Pecahkan telur di dalam kuah. Pastikan jangan kacau supaya tidak pecah
9. Masukkan tauhu
10. Masukkan sawi sejurus sebelum mematikan api dapur. Kacau rata

TIPS:
* Cara menumis bahan kisar adalah seperti membuat sambal tumis biasa
* Kepekatan kuah tidak terlalu pekat atau cair, ikut citarasa, tambah/kurangkan air
* Jika menggunakan daging, potong kecil, rebus dahulu sehingga lembut. Air rebusan daging masukkan ke dalam kuah. Tambah lagi air jika kurang
* Ayam dipotong kecil untuk mudah dimakan
* Kuah mi bandung mesti cukup rasa masin dan manis. Tapi jangan terlalu manis seperti mi rebus. Cukup sekadar terasa manis di lidah. Tidak berlebihan.
* Boleh tambah 2 kiub ayam untuk meningkatkan rasa
* Resepi ini untuk 5/6 orang.

Comments