KACANG BOTAK (KACANG GORENG SALUT RANGUP)
BAHAN A:
Kacang tanah - 500 gm
Bawang putih - 5 ulas (Ditumbuk halus)
Gula pasir - 2 sudu makan
Serbuk cili - 1 sudu makan
Garam halus - 3 sudu teh (sudu kecil KFC)
Ajinomoto - 1 sudu teh
Kiub pati ayam/ bilis - 1 ketul
Telur - 2 biji
BAHAN B:
Tepung gandum - 5 sudu makan
Tepung beras - 1 sudu makan
CARA:
1. Kacang dibersihkan, dibasuh, toskan, kemudian jemur sehingga kering
2. Gaul semua Bahan A sehingga sebati
3. Masukkan Bahan B dan gaul sebati
4. Goreng kacang dengan api sederhana untuk elak hangit
5. Sentiasa kacau dan asing-asingkan setiap biji kacang untuk elak melekat satu dengan lain
6. Kacang telah masak apabila ada bunyi seperti pecah-pecah atau letupan kecil
7. Minyak akan berbuih, ini adalah normal
TIPS:
* Basuh kacang dengan cepat untuk elak menyerap terlalu banyak air
* Kacang yang telah dibasuh boleh juga dikeringkan menggunakan ketuhar dengan suhu sederhana 100 °C sehingga kering.
BAHAN A:
Kacang tanah - 500 gm
Bawang putih - 5 ulas (Ditumbuk halus)
Gula pasir - 2 sudu makan
Serbuk cili - 1 sudu makan
Garam halus - 3 sudu teh (sudu kecil KFC)
Ajinomoto - 1 sudu teh
Kiub pati ayam/ bilis - 1 ketul
Telur - 2 biji
BAHAN B:
Tepung gandum - 5 sudu makan
Tepung beras - 1 sudu makan
CARA:
1. Kacang dibersihkan, dibasuh, toskan, kemudian jemur sehingga kering
2. Gaul semua Bahan A sehingga sebati
3. Masukkan Bahan B dan gaul sebati
4. Goreng kacang dengan api sederhana untuk elak hangit
5. Sentiasa kacau dan asing-asingkan setiap biji kacang untuk elak melekat satu dengan lain
6. Kacang telah masak apabila ada bunyi seperti pecah-pecah atau letupan kecil
7. Minyak akan berbuih, ini adalah normal
TIPS:
* Basuh kacang dengan cepat untuk elak menyerap terlalu banyak air
* Kacang yang telah dibasuh boleh juga dikeringkan menggunakan ketuhar dengan suhu sederhana 100 °C sehingga kering.
Comments
Post a Comment