APAM GULA MERAH
Bahan A:
Gula merah - ½ cawan
Gula pasir - ½ cawan
Air - 1 cawan
Bahan B:
Yis (Mauripan) - ½ paket (5 gm)
Air suam - ½ cawan
Gula pasir - ½ sudu makan
Bahan C:
Tepung gandum - 2 cawan
Garam - ½ sudu teh
Cara:
1. Campur semua bahan A, larutkan dan tapis
2. Campur semua bahan B, biarkan selama 10 minit (naik dan berbuih)
3. Campurkan semua bahan A, B dan C. Gaul sebati. Biarkan adunan naik (~ 1 jam)
5. Kukus selama 30 minit.
Kelapa Parut
Kelapa parut dicampur secubit garam. Kukus 10 minit
Tips:
* Guna cawan kopi
* Gula merah boleh digantikan dengan gula melaka/ nisan
* Boleh kurangkan gula pasir jika mahu kurang manis
* Boleh rasa sedikit adunan untuk mengetahui tahap kemanisan
* Sejukkan kuih selama 1 jam sebelum dipotong
* Enak dimakan dengan kelapa parut bergaram
* Adunan ini untuk loyang 8 inci
* Boleh juga terus tuang adunan ke dalam loyang sebelum adunan kembang. Bila dah kembang barulah dikukus.
Comments
Post a Comment