KEK KRIM KEJU STRAWBERI ( NO BAKE STRAWBERRY CREAM CHEESE CAKE)

KEK KRIM KEJU STRAWBERI
(NO BAKE STRAWBERRY CREAMCHEESE CAKE)

Bahan A:
Biskut digestive / marie - 225gm
Mentega - 100gm

Bahan B:
Creamcheese - 500gm
Yogurt - 240ml
Gula kastor - 130gm
Esen vanilla - 1 sudu teh
Gelatin - 14gm
Air - 70ml

Bahan C:
Strawberry topping

Cara:
Bahan A: kisar biskut, kemudian gaul dengan mentega yang telah dicairkan. Letak ke dalam loyang springfoam 8'. Padatkan. Letakkan ke dalam peti sejuk.

Bahan B:
Campurkan creamcheese, gula dan yogurt. Putar sehingga sebati.
Gelatin dicampur air di dalam mangkuk kecil, biarkan kembang. Kemudian cairkan gelatin dengan kaedah steambath ( kukus air).
Ambil 3 sudu adunan keju, campurkan ke dalam larutan gelatin. Kacau rata.
Tuang campuran gelatin ke dalam adunan keju selebihnya. Tambahkah esen vanila. Putar sehingga sebati. Tuang adunan ke atas lapisan dasar biskut. Sejukkan semalaman.

Keluarkan kek dari loyang. Ratakan strawberry topping di atas kek

Tips:
Yogurt boleh juga dibuat sendiri dengan mencampurkan susu segar (220ml) dengan 3 sudu sunquick oren.

Cara keluarkan kek dari loyang dengan memanaskan tepi loyang di api gas. Atau menekap tuala lembab panas.

Pastikan kek diletak di dalam peti sejuk untuk mengekalkan teksturnya

Potong kek menggunakan pisau yang dicelup ke dalam air panas.


Comments