CREAMPUFF

CREAMPUFF

Adaptasi resepi dari :



BAHAN
1  1/2 cawan - air
125 gm -  tepung gandum
100 gm - marjerin/ mentega
3 biji - telur A
1 sudu makan - gula kastor
secubit garam


CARA
1.  Air, marjerin dan gula dimasak sehingga mendidih, kecilkan api kemudian masukan tepung dan kacau sehingga adunan tidak melekat.

2.  Sejukkan lebih kurang 15 minit, masukan telur satu persatu, kacau biar rata kemudian masukan adunan dalam mixer dan putar sehingga sebati.

3.  Masukan adunan dalam piping beg yang telah di letakkan nozel bintang dan picit lah di atas dulang pembakar yang telah di sapu sedikit marjerin.

4.  Renjiskan dengan sedikit air sebelum dibakar dengan suhu 180 'C selama 30 minit atau sehingga masak kekuningan.


Bahan kastard:
1 tin - susu cair
1 tin -  air
6 sudu makan - tepung kastard
4 sudu - gula * boleh tambah atau kurang ikut selera sendiri *

Cara saya:
600 ml - susu segar (atau susu cair + air)
6 sudu makan - tepung jagung
1 sudu makan -  tepung gandum
6 sudu makan - gula
secubit garam
setitis pewarna kuning
1 sudu teh - vanila esen

CARA
Satukan semua bahan dan masak lah dengan menggunakan api yang kecil, kacau selalu agar tidak melekat dan hangus, dah berkilat dan pekat boleh lah ditutup api dan biarkan sejuk sekejap, kemudian diisikan ke dalam creampuff.

Jika terlalu cair, tambahkan sedikit tepung gandum yang telah dicampur air.


Comments