KEK PASTRI BUAH / FRUIT PASTRY CAKE

KEK PASTRI BUAH / FRUIT PASTRY CAKE





BAHAN:

Mentega - 100 gm
Gula kastor - 150 gm
Tairu (yogurt) perasa asli - 50 gm*
Telur A - 3 biji
Esen oren/ lemon - 1 sudu teh**
Tepung naik sendiri - 210 gm***
Buah campuran****

Cara:
- Pukul mentega, gula dan tairu sehingga ringan dan gebu
- Masukkan telur, pukul sehingga sebati
- Masukkan esen lemon/ oren
- Masukkan tepung, kacau sebati
- Gris loyang 8', alas dengan kertas
- Tuang adunan ke dalam loyang, tabur buah campuran di atas kek
- Bakar suhu 160° C selama 50 minit.

Tips:
* Saya guna susu segar + 1 sudu sunquick oren, kacau dan biar 2 minit
** Boleh guna esen vanila
*** Saya guna tepung gandum + 1 sudu teh serbuk penaik (baking powder)
**** Boleh juga diganti potongan buah segar - peach, strawberi, blueberi




Comments