BISKUT COKLAT CIP / DOUBLE CHOC CHIP COOKIES



BISKUT COKLAT CIP / DOUBLE CHOC CHIP COOKIES

Bahan:
Tepung gandum - 2 cawan
Serbuk koko - 1/2 cawan
Serbuk penaik - 1 sudu teh
Garam halus - 1/2 sudu teh
Mentega tanpa garam - 225 gm
Gula kastor - 1 cawan
Gula perang - 1/2 cawan
Telur A - 2 biji
Esen Vanila - 1 sudu teh
Cip coklat - 1 cawan

Cara:
- Campurkan tepung, serbuk koko dan serbuk penaik. Ayak
- Dalam bekas lain, pukul mentega, gula kastor dan gula perang sehingga gebu
- Tambahkan telur, garam dan esen vanila. Pukul sehingga sebati
- Tambahkan campuran tepung.Gaul rata.
- Masukkan cip coklat. Gaul rata
- Letakkan sesudu adunan ke atas loyang yang telah dialas kertas.
- Pastikan jarak setiap adunan lebih satu inci kerana ia akan mengembang dan meleper.
- Bakar dalam ketuhar 160°C selama 30minit

Tips:
- Jika guna mentega bergaram atau marjerin, tidak perlu tambah garam lagi.
- Panaskan dulu ketuhar selama 10minit sebelum membakar.
- Saya guna cawan metrik
- Resepi ini menghasilkan lebih kurang 40 biji biskut yang rangup

Comments