KEK LOBAK (CARROT CAKE)

KEK LOBAK (CARROT CAKE)





Kek lobak yang telah siap dipotong

Kek lobak yang telah diletak krim keju

Kek lobak ialah antara kek yang paling saya suka. Saya telah mencuba beberapa resepi kek lobak yang saya peroleh dari beberapa blog masakan. Namun, tiada yang dapat menepati citarasa saya. Kebetulan, kawan saya dari Kedah memang sering membuat kek lobak ini dan menjadi best seller jualan keknya. Oleh itu, saya berasa berbesar hati kerana kawan baik saya sudi berkongsi resepi ini, pada lidah saya ialah yang terbaik (menurut citarasa saya).
 
KEK LOBAK (CARROT CAKE)
Bahan A:
250 tepung gandum
½ sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk kayu manis

Bahan B:
170g gula kastor
140g gula perang
4 kuning telur
½ cawan minyak masak
1½  cawan lobak (parut)
1 cawan kacang walnut (cincang kasar)
1 sudu teh vanilla esen

Bahan C:
4 putih telur

Cara:
1. Ayak bahan A.
2. Kacau sebati bahan B guna senduk kayu/ whisker.
3. Masuk A ke dalam B. Kacau sebati.
4. Pukul putih telur sampai kembang. Masuk ke dalam bahan A & B tadi. Kacau sebati dengan spatula secara kaup balik.
5. Bakar dalam loyang 10' selama 60 min, suhu 160°C.


Krim Keju (Creamcheese frosting):
250g cream cheese
100g gula icing (ayak)
½ sudu teh esen vanila
115g bettercreme

Cara:
1. Pukul bettercreme sampai kembang. Ketepikan
2. Pukul cheese ,gula & vanila sampai sebati.
3. Campur bettercreme dan kacau sebati.

Tips:

Saya menggunakan cawan metrik (cup). 
1 cup = 200ml
1 cup = 1 ½ cawan kopi

Adunan krim ini cukup untuk disapu bahagian atas sebiji kek, jika mahu membuat kek yang ada dua lapis dan disapu krim sekelilingnya, buat dua adunan krim.

Jika mahu membuat 2 lapis kek: tambah 1/5 lagi adunan kek, gunakan loyang 8'. Bakar 155°C selama 50 minit. Lapiskan nipis krim di atas kek pertama, barulah di letakkan kek ke-2 di atasnya. Sapu krim di atas dan sekeliling kek


Comments