KEK MENTEGA MARMAR (MARBLE BUTTER CAKE)


  


KEK MENTEGA MARMAR (MARBLE BUTTER CAKE)

Bahan-bahan:

Mentega - 250 gm
Gula kastor - 220 gm
Telur Gred A - 4  biji
Esen Vanila - 1 sudu teh
Susu segar - 50 ml
Tepung gandum - 250 gm*
Baking Powder -1 sudu teh*
Serbuk koko - 2 sudu besar

Cara:
1. Bahan bertanda * diayak
2. Pukul mentega dan gula sehingga kembang dan pucat
3. Masukkan esen vanilla dan telur, pukul sebati.
4. Masukkan susu berselang seli dengan bahan diayak.
5. Bahagikan adunan kepada 2. Satu bahagian dicampur serbuk koko.
6. Sendukkan adunan berselang-seli ke dalam loyang 9' yang berlapik kertas dan bergris
7. Bakar selama 50min suhu 160C.


Comments