BROWNIES CHOCOLATE CHEESE


BROWNIES CHOCOLATE CHEESE
Sumber:  https://norazlitaaziz.blogspot.my (Masam manis)

Bahan-bahan:

A. Adunan Coklat
400 gm coklat masakkan / coklat compound ~ Dark Chocolate*
150 gm mentega tanpa garam
100 gm gula perang
80 gm gula kastor
4 biji telur ~ gred A
1 sudu kecil esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri**
30 gm serbuk koko

* Saya guna jenama coklat Beryls
* Guna coklat yang mahal, lagi sedap
** Saya guna tepung gandum + 1 sudu teh baking powder

B. Adunan Cream Cheese
250 gm cream cheese (Tatura)
60 gm gula kastor
60 gm tepung gandum
2 biji telur
80 ml air
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh baking powder

- Putar cream cheese bersama gula sehingga sebati. Masukkan telur dan air sehingga rata. Kemudian masukkan tepung, esen vanilla dan baking powder. Putar sebati.

Cara:
1. Satukan coklat dan mentega. Cairkan secara double boil. Kacau guna senduk kayu. Bila dah larut dan berkilat, matikan api.
2. Pukul guna pemukul tangan sehingga sebati telur, gula perang dan gula kastor, masukkan ke dalam adunan coklat. Kacau sebati.
3. Masukkan tepung dan serbuk koko yang diayak, serta esen vanilla. Kacau sebati
4. Masukkan ke dalam loyang segiempat 10 inci yang berlapik kertas dan di oles mentega.
5. Masukkan adunan cream cheese di atas adunan coklat, lorekkan menjadi corak marmar (marble)
6. Bakar selama 55min suhu 160C.

Comments