KEK GULA HANGUS / KEK SARANG SEMUT

Lubang-lubang menandakan kek menjadi... yeah!!



Bahan:
4 Biji telur gred A
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 cawan gula pasir
1 cawan air
2 sudu besar mentega
3 sudu besar susu pekat manis

Cara:
1. Masak gula sehingga cair menjadi karamel keemasan. Tambahkan air, kacau sehingga larut. Masukkan mentega sehingga cair. Matikan api, biarkan sejuk sedikit.
2. Satukan tepung, soda bikarbonat dan baking powder.
3. Pukul telur dengan pemukul tangan, tambahkan susu pekat manis. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran telur dan susu tadi, kacau sebati.
5. Masukkan larutan gula hangus ke dalam adunan sehingga sebati.
6. Tuang adunan ke dalam loyang 8 inci yang telah dialas kertas dan dioles mentega.
7. Rehatkan adunan selama 20 minit supaya soda bikarbonat bertindakbalas.
8. Bakar kek selama 45min dalam ketuhar 160C yang telah dipanaskan terlebih dahulu. Uji dengan lidi (jika bersih, dah masak)

Catatan:
1. Saya menggunakan cawan metrik
2. Pastikan gula hangus jangan terlalu gelap untuk mengelakkan kek jadi pahit.

Comments