AYAM MASAK MERAH



Bahan A:
1 ekor ayam
Garam 
Serbuk kunyit

Bahan B:
2 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
4 serai*
1 senduk cili kering kisar 
Minyak masak

Bahan C:
4 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar puri tomato
2 sudu besar sunquick oren
1 sudu besar gula
1 sudu teh garam

Cara:
Bahan A:
Ayam dipotong kecil. Gaulkan dengan kunyit dan garam. Goreng sehingga kekuningan

Bahan B:
Kisar semua bahan (*). Tumis sehingga naik bau. Tambahkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak

Bahan C:
Masukkan semua bahan C ke dalam bahan B. Tambah 2 cawan air. Masukkan ayam. Biarkan seketika sehingga mesra. Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa.



Comments