KASWI GULA MERAH







KASWI GULA MERAH
(Adaptasi resepi: ig @yatiekitchen)

Bahan A:
Tepung gandum - 2 cawan
Tepung ubi kayu - 1 cawan
Gula merah - 1 cawan
Gula pasir - 1 cawan
Air - 4 cawan
Air kapur - ½ cawan
Garam - ½ sudu teh


Bahan B:
Kelapa parut - 2 cawan + Garam - ½ sudu teh

Cara:
- Campurkan semua Bahan A sehingga sebati.
- Kacau dengan whisk.
- Tapiskan adunan supaya tiada ketulan gula dan tepung yang tak larut.
- Masukkan ke dalam loyang 8' yang telah disapu minyak
- Kukus selama 40minit
- Setelah masak, sejukkan sekurang-kurangnya 2 jam, potong, lalu gaul dengan Bahan B.

Tips:
- Kelapa parut boleh dikukus selama 10 minit untuk tahan lebih lama.
- Saya menggunakan cawan kopi
- Cara membuat air kapur: larutkan ½ sudu teh kapur makan dalam ½ cawan air, biarkan kapur mendak ke bawah, ambil air jernih di atas mendakan kapur tersebut. Jangan masukkan sekali kapur, kerana kuih akan berasa pahit.

Comments